INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 30.04.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni FIT DIETETYK℠ z Panią Marceliną Zygmunt.

mgr Marcelina Kruk (Zygmunt)

mgr Marcelina Kruk (Zygmunt)

tel. 796 015 508 Umów się online

W ciąży należy ograniczyć sól

Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Mleko i produkty mleczne

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.

czytaj więcej

Dieta w cukrzycy ciążowej

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

W klasyfikacji cukrzycy ciążowej, w zależności od stopnia zaburzeń wyróżnia się dwa typy choroby: Typ G1 – wystarczającym sposobem leczenia jest wprowadzenie indywidualnie dobranej dietoterapii ...

czytaj więcej
POKAŻ