INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 30.04.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni FIT DIETETYK℠ z Panią Marceliną Zygmunt.

mgr Marcelina Kruk (Zygmunt)

mgr Marcelina Kruk (Zygmunt)

tel. 796 015 508 Umów się online

Działanie zielonej herbaty

To jeden z najbardziej popularnych napojów wykorzystywanych w programach redukcji masy ciała. Jak wynika z licznych doniesień, może ona wspomagać proces odchudzania na wiele sposobów i co ciekawe, efekt ten nie jest zależny od kofeiny zawartej w zielonej herbacie, lecz katechiny (związek polifenolowy).

Tak, więc herbata bezkofeinowa powinna również mieć wpływ na proces redukcji masy tłuszczowej. Obok korzystnego wpływu na redukcję tkanki tłuszczowej, zielona herbata dzięki obecności cennych związków polifenolowych wykazuje także szerokie spektrum działania zdrowotnego, co związane jest z ich silnym działanie antyoksydacyjnym. Substancje czynne zielonej herbaty wykazują, m.in. silną aktywność przeciwmiażdżycową, co jest szczególnie istotne u osób z nadmierną masą ciała, gdzie występuje zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Wpływ zielonej herbaty na proces spalania tłuszczu jest wielokierunkowy. Związki polifenolowe zawarte w zielonej herbacie takie jak katechiny, flawonole, fenolokwasy, a także metyloksantyny (kofeina, teofilina, teobromina) regulują  w organizmie przede wszystkim

  • aktywność wielu enzymów mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej:
  • metyloksantyny, w szczególności kofeina silnie pobudzają aktywność adrenaliny i noradrenaliny – hormonów o działaniu lipolitycznym, a także hamują działanie fosfodiesterazy – enzymu rozkładającego cAMP (p. kofeina)
  • katechiny ograniczają aktywność enzymu COMT – odpowiedzialnego za rozkład adrenaliny
  • flawonole hamują działanie aldolazy – enzymu odpowiedzialnego za gromadzenie tłuszczu w komórkach.

Zieloną herbatę należy, więc zaliczyć do typowych produktów o działaniu termogenicznym, który pełni istotną rolę w procesie zużywania tłuszczów zapasowych.

Według niektórych autorów korzystne działanie odchudzające może być już widoczne przy wypijaniu 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, które dostarczają 250-340mg polifenoli. Według innych ekspertów, efekt odchudzający można osiągnąć dopiero przy wypijaniu 10 filiżanek, czyli konieczne byłoby dostarczenie ok 800-1130mg polifenoli. Stąd w programach redukcji masy tłuszczowej ciała, często wykorzystuje się specjalne ekstrakty zielonej herbaty. Przeciętnie 1 kapsułka preparatu może dostarczyć podobną dawkę polifenoli jak 2-3 filiżanki naparu.  Suplementy diety zawierające ekstrakty zielonej herbaty mogą być korzystną alternatywą dla osób tradycyjnego napoju.

Zawartości katechin w poszczególnych gatunkach herbaty oraz wybranym suplemencie diety.
Rodzaj herbatyKatechiny
mg/100ml
Czarna - napar z opakowań jednostkowych2,1
Czarna - napar34,3
Czerwona - napar51,6
Zielona - napar132,1

Suplementy diety zawierające wyciąg tej cennej rośliny zalecane są w szczególności osobom z nadwagą, które jednocześnie zmagają się z chorobami serca i układu krążenia, a także posiadają niekorzystne wyniki badań krwi dotyczące poziomu cholesterolu. Wówczas suplement diety wykazuje nie tylko korzystne działanie odchudzające, ale także pomaga w terapii istniejących zaburzeń zdrowotnych. Suplement diety najlepiej przyjmować w 2-3 dawkach w ciągu dnia tak, aby łączna dobowa zawartość polifenoli waha się w granicach 1000-1500mg (w tym 70-80% powinno przypadać katechiny). Preparat najlepiej przyjmować między posiłkami, a jeżeli program redukcji masy ciała jest dodatkowo wspierany aktywnością fizyczną, jedna z porcji powinna przypadać 30-40 min przed wysiłkiem.

W przypadku picia zielonej herbaty należy także zachować zdrowy rozsądek. Przy wypijaniu dużych ilości (kilka kubków dziennie) mogą pojawiać się takie objawy jak kołatanie serca, bezsenność, rozdrażnienie). Nie zaleca się stosowania zielonej herbaty razem z atropiną, kodeiną, aminofiliną/teofiliną i warfaryną. Stosowanie zielonej herbaty wymaga także ostrożności przy niedokrwistości, gdyż zawarte w niej polifenole mogą osłabiać wchłanianie żelaza, przyczyniając się do ewentualnych niedoborów tego pierwiastka w organizmie.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

CLA

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzężony kwas linolowy. Jego głównym źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz tłuszcz zwierząt przeżuwających. Znaczne ilości tego związku ...

czytaj więcej

Termogeniki

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Pod ogólnym pojęciem termogeników kryją się substancje chemiczne posiadające zdolność stymulowania procesu termogenezy, czyli wzmożonej produkcji ciepła przez organizm. Termogeniki silnie pobudzają pracę układu nerwowego, ...

czytaj więcej
POKAŻ