Obiad na 4 osoby:
-udka z kurczaka - 4 sztuki
 -kapusta kiszona - 500 g
-oliwa z oliwek - 4 łyżki, 40 g
-czosnek - 4 ząbki
-przyprawy: ostra i słodka papryka, czosnek/czosnek niedźwiedzi, czubryca, pieprz, naturalna mieszanka przypraw do drobiu
-kasza gryczana/ryż basmati - 2 woreczki, 200 g
-jogurt naturalny gęsty - duży kubek, 250 g

Sposób przygotowania:

Mięso marynujemy w ulubionych przyprawach, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i oliwie z oliwek (2 łyżki). Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek (1 łyżka), następnie wkładamy kiszoną kapustę oraz zamarynowane mięso. Polewamy od góry łyżką oliwy z oliwek i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na około 1 h - 1h 15 min. Osobno ugotować kaszę lub ryż. Podawać z sosem czosnkowym: jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i wymieszać. Dodatkowo można dodać szczypiorek/koperek.

Porcja dostarcza około 450 kcal, biorąc pod uwagę, że mięso zjemy bez skóry :)
Smacznego :)