Prozdrowotne działanie morwy białej:
-zawarte w morwie biologicznie czynne związki obniżają poziom glukozy we krwi.
-zawarte w niej enzymy poprzez wpływ na metabolizm glukozy mogą spowolnić wchłanianie węglowodanów z posiłku. Dlatego stosowanie jej przy spożyciu dużego posiłku wydaje się być zasadne w kontekście zmniejszenia glikemii poposiłkowej.
szczególnie korzystne efekty może przynieść napar z 1 g wysuszonych liści morwy zalanych około 100 ml wody. Po 5 minutach napar jest gotowy do spożycia.
-nie wykazuje skutków ubocznych tj. senność, wzdęcia, biegunki
-związki flawonoidowe (kwercetyna) i antocyjany zawarte w roślinie obniżają poziom cholesterolu LDL w surowicy krwi i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, przy jednoczesnym wzroście poziomu korzystnego cholesterolu HDL.
-roślina morwa biała stanowi również źródło kwasów tłuszczowych omega – 3 (25%-35% ich zawartości w roślinie). Wpływa na obniżenie stężenia markerów stanu zapalnego.
-suplementy otrzymywane z morwy białej wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Należy pamiętać, że suplementacja powinna być dodatkiem do prawidłowo zbilansowanej diety. Należy dobierać ją ostrożnie, w zależności od stanu zdrowia, potrzeb i stosowanej farmakoterapii