Składniki:
-800g startej i odciśniętej cukinii
-100g sera (do wyboru np. mozzarella)
-4 ząbki czosnku
-4 jajka
-8 łyżek mąki (np. mąka orkiszowa)
-łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
-sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać starty lub drobno pokrojony ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pozostałe składniki. Wszystko razem połączyć i smażyć z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju kokosowego rafinowanego.

Zapamiętaj:

-Olej kokosowy - wystarczy jak będziemy go używać tylko do smażenia
-Oliwa z oliwek - zarówno do krótkiego smażenia jak i do potraw na surowo
-Inne oleje roślinne, np. olej lniany, z wiesiołka, z awokado, rzepakowy tłoczony na zimno - używaj na surowo np. do sałatek/past

Z podanych składników wychodzi około 15 sztuk.
Smacznego