Sekret domowej granoli polega na tym, że za każdym razem możesz uzyskać nowe smaki. To wszystko zależy od tego co wrzucisz do miski.

Składniki:

-2 szklanki płatków owsianych

-100 g ulubionych orzechów (rozdrobnionych lub w całości)

-10 sztuk suszonych śliwek (najlepiej pokroić w małe kawałki)

-5 sztuk daktyli (najlepiej pokroić w małe kawałki)

-50-100 g nasion słonecznika

-2 łyżki kakao

-ulubione przyprawy, np. cynamon

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 st.. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Dobrze wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut kilkakrotnie przemieszając granolę. Przechowywać w pojemniku.

Aby uzyskać słodki smak, najlepiej do odmierzonej (już upieczonej) porcji dodać odrobinę miodu i wymieszać.

Smacznego :)