Składniki:
-2 woreczki (200g) ryżu basmati/ ryżu brązowego
-400g mięsa mielonego z indyka
-1 cebula
-łyżka oleju kokosowego/oliwy z oliwek
-2 jaja
-6 pieczarek
-pół szklanki płatków owsianych/otrębów pszennych
-przyprawy: sól/pieprz/ostra i słodka papryka/chili con carne/zioła prowansalskie/pomidory suszone z czosnkiem

Przygotowanie:
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie bez woreczka.
W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę z pieczarkami (pokroić drobno).
Następnie połączyć go z mięsem mielonym, dodać jajka, płatki owsiane/otręby pszenne i doprawić przyprawami i ziołami. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i kłaść na papier do pieczenia wyłożonym na blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 20 - 40 minut.
Podawać z ulubioną surówką - np. kapusta kiszona z drobno startą marchwią i jabłkiem.
Gotowe !
Gramaturę można modyfikować - z podanych składników wychodzi około 10 kotletów
Smacznego :)