Składniki:

-300 g mąki ryżowej dla bezglutenowców, natomiast dla osób z problemami gospodarki węglowodanowej warto użyć mąki orkiszowej lub żytniej

-100 g ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-opakowanie przyprawy do piernika

- łyżka kakao

-100 g oleju

-szklanka (250ml) mleka krowiego lub roślinnego

 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. góra-dół.

2. Suche składniki (mąka, ksylitol, soda, przyprawa, kakao) dobrze ze sobą wymieszać.

3. Do suchych składników dodać, olej i mąkę i dobrze wymieszać na gładką masę.

4. W wersji nie fit można dodać do masy drobno pokrojone migdały lub inne orzechy czy suszone owoce i wymieszać.

5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem.

6. Piec około 40-45 minut do suchego patyczka.

7. W wersji nie fit po upieczeniu można polać piernik rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałów.

 

Smacznego :)