Składniki:

-groszek cukrowy 200 g

-krewetki - 6 sztuk

-czosnek - 3 ząbki (15g)

-masło - łyżeczka (5g)

-oliwa z oliwek - łyżka (10g)

-sos sojowy - łyżka (10g)

-sezam (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Krewetki dzień wcześniej zamaryować w maśle oraz przeciśniętym przez praskę czosnku.

Na następny dzień do wrzącej wody wrzucić umyty groszek i gotować około 4-5 minut.

W międzyczasie rozgrzać patelnię, dodać oliwę i smażyć krewetki z każdej strony około 2 minuty.

Krewetki ściągnąć z patelni i wrzucić ugotowany i groszek. Smażyć około 2 minuty z odrobiną sosu sojowego.

Groszek przełożyć do miseczki i dodać usmażone krewetki. Opcjonalnie można posypać gotową potrawę sezamem.

 

Smacznego.