Cynk - jest niezbędny do prawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy - bierze udział w konwersji hormonów tarczycy, bierze udział w prawidłowym odczuwaniu smaku i zapachu, wpływa na odporność organizmu i prawidłowy rozwój układu płciowego.

Niedobór cynku może prowadzić do chorób tarczycy, zaburzeń układu odpornościowego, wypadanie włosów, trudności z gojeniem się ran oraz zaburzenia smaku i zapachu.

Nadmiar cynku zdarza się rzadko, ponieważ jego wchłanianie jest regulowane przez układ hormonalny. Zazwyczaj zdarza się to podczas dodatkowej suplementacji.
Typowe objawy przedawkowania tego pierwiastka to nudności i wymioty, biegunka i bóle brzucha.

Jego bogatym źródłem są podroby, owoce morza,pestki dyni, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, zarodki i otręby pszenne oraz grzyby.

Jeśli towarzyszą nam niedobory cynku - większość pozostałych witamin i minerałów może wchłaniać się nieprawidłowo, co pociąga za sobą kolejne niedobory.