Kwasy omega 3 mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe. Ponadto korzystnie wpływają na regulację układu odpornościowego, który w chorobach autoimmunologicznych ma kluczowe znaczenie w kontekście leczenia.

Niedobory omega 3 mogą zwiększać ryzyko depresji oraz infekcji. Ponadto mogą nasilać toczący się w organizmie stan zapalny i upośledzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także wątroby, serca i nerek.

Ich głównym źródłem są ryby. Natomiast ich ilość zależy od gatunku, stanu fizjologicznego ryb, pory roku oraz akwenu połowu.
Ponadto ich dobrym źródłem jest tran - olej z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych.
Dodatkowo pewne ich ilości można znaleźć w owocach morza (ostrygi, krewetki, kraby), glonach oraz olejach roślinnych (wiesiołkowy, lniany, z dzikiej róży, orzecha włoskiego).

Zaleca się spożywanie minimum 2-3 porcji posiłków rybnych tygodniowo = 300 g, w celu zapewnienia prawidłowej podaży kwasów tłuszczowych omega 3.