-Niedobór jodu może powodować choroby tarczycy (niedoczynność tarczycy, wole), zaburzać funkcje rozrodcze czy prawidłowe utrzymanie ciąży.

-Jego bogatym źródłem są ryby, jaja i mięso.
-Poza tym głównym źródłem jodu w diecie większości społeczeństwa jest sól kuchenna (jodowana) dodawana do codziennego doprawiania potraw.

 

-Zawartość jodu w organizmie można sprawdzić za pomocą dobowej zbiórki moczu.
-Jeśli okaże się, że w naszym organizmie jest zbyt mała ilość tego pierwiastka warto porozmawiać o tym z lekarzem i zadbać o prawidłową dietę.
-Z kolei jeśli okaże się, że poziom jodu w organizmie jest prawidłowy, nie warto wdrażać dodatkowej suplementacji, ponieważ może wiązać się to ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na chorobę autoimmunologiczną Hashimoto.

 

Jeśli konieczna jest u Ciebie suplementacja jodem - zadbaj również o prawidłowy poziom innych pierwiastków (selen, witamina C, witaminy z grupy B, magnez, cynk), ponieważ ich niedobór będzie negatywnie wpływał na efektywne wchłanianie jodu w organizmie.